top of page
Dieex Bitegets

Dieex Bitegets

sculpturen

Dieex Bitegets is een beeldhouwer die werkt en woont in Brugge. Terwijl hij verschillende culturen omarmt, belichaamt Bitegets de evolutie van zijn voorouders. Dit heeft zijn interesse gewekt in culturele systemen en verschillende denkstructuren.

 

Zowel bij het tastbare als het visuele aspect van zijn sculpturen is taal even belangrijk in het werk van Bitegets. Woorden vullen de betekenis van zijn sculpturen aan. Dit is te zien in de titels van zijn werken, in hun betekenis of zelfs de gekozen taal. Opgroeiend met Frans en Lingala, kwam Bitegets in Europa in aanraking met verschillende nieuwe talen, zoals Nederlands en Engels. Wanneer het verhaal niet voldoende kan worden verteld met de laatstgenoemde talen, schrijft Bitegets teksten die het best kunnen worden omschreven als experimentele ritmische gedichten. Elk sculptuur heeft zijn eigen achtergrondverhaal.  

 

Bitegets' sculpturen vormen voor hem een manier om zijn eigen verleden te verbinden met het heden en de toekomst. Nu hij al een tijd in Europa woont en mensen de neiging hebben om te evolueren en te veranderen, herinnert zijn artistieke proces hem eraan om trouw te blijven aan zijn oorspronkelijke ziel. Bitegets maakt geen 'cultureel' werk, maar zijn verhalen zijn eerder geïnspireerd door zijn cultuur en bredere invloeden. Door middel van zijn werk presenteert Bitegets een 'futuristische' spiegel aan de toeschouwer en biedt een mogelijkheid tot reflectie.

 

Elke sculptuur is als een nummer op een album. Het bijbehorende gedicht zou dan de songtekst zijn. Bitegets vertelt een verhaal dat men alleen volledig kan begrijpen als men niet alleen kijkt, luistert of leest, maar ook zijn werk op de lange termijn volgt. Want met de huidige serie sculpturen is het verhaal nog niet compleet.

Meer weten? Neem gerust contact op.​

bottom of page