In de rijke en complexe symbiose van kunst en psychologie, vindt Esther Cornelis haar thuis. Als klinisch psycholoog en kunstenaar heeft ze een unieke kijk op de menselijke ervaring, die ze tot uiting brengt in haar eigen artistieke praktijk. Tijdens een fascinerend gesprek deelt ze haar diepgaande inzichten over de relatie tussen kunst en psychologie, en hoe deze disciplines elkaar kunnen verrijken.
Rode draad
Esther Cornelis vertelt over haar diepgewortelde fascinatie voor zowel de innerlijke wereld van individuen als de esthetiek van kunst. "Ik ben altijd gefascineerd geweest door de leefwereld van individuen," zegt ze. "Daarnaast ben ik al mijn hele leven gevoelig voor alles wat met esthetiek te maken heeft." Haar reis begon met een studie in vrije beeldende kunsten, gevolgd door een master in klinische psychologie. "Voor mij is de mens in zijn geheel men leidraad en motivatie, zowel in therapie als in kunst."
Ondersteboven
Door de jaren heen hebben verschillende kunstwerken een grote impact gehad op Esther Cornelis. "Ik kan helemaal ondersteboven ontroerd zijn van de Vlaamse expressionisten," zegt ze. "Maar ook Lucian Freud of Francis Bacon hebben een grote impact gehad in mijn jeugd." Voor haar is een museumbezoek een emotionele reis, waarbij kunstwerken dienen als spiegels van menselijke ervaringen en emoties.
Kunst als helende kracht
Esther Cornelis vertelt hoe ze leerde dat elk mogelijk gevoel die we als mens ervaren terug te vinden is in de literatuur of de kunst. op de troostende kracht van kunst. " Weten dat wat wij als individu op dit moment meemaken een plaats heeft in het groter geheel van de mensheid vind ik zo een troostend concept." Zo legt ze uit dat het ervaren van kunst een gevoel van verbondenheid en begrip kan creëren.
Comments